"Biodiversiteit van bermen wordt steeds belangrijker"
Het veranderende klimaat en de constant veranderende wetgeving vraagt om een regelmatige aanpassing van producten. Zo ook het EUROGRASS BermenDivers bermenmengsel dat vernieuwd is. We spreken Thijs Schoenmakers, grasspecialist van DSV zaden over zijn praktijkervaring en hoe DSV zaden komt tot deze vernieuwing.
Thijs Schoenmakers: "Het klimaat in Nederland wordt steeds warmer. Ook hebben we te maken met steeds meer weersextremen zoals lange droge perioden of hevige regenval. Beperkt onderhoud en snelle vestiging van de grassen zijn voor bermenmengsels belangrijke voorwaarden. Daarmee ontstaat in korte tijd een stabiele en overzichtelijke berm en wordt de kans op uitspoeling bij extreme regenval verkleind en zich beter weet te weren tegen de droogte en hitte zoals die afgelopen zomers plaats heeft gevonden. Maar ook de biodiversiteit van bermen wordt steeds belangrijker.”
Extra aantrekkelijk voor insecten
BermenDivers is een nauwkeurig samengesteld bermmengsel dat bestaat uit inheemse plantensoorten die samen een sterke, standvastige zode vormen en biodiversiteit verhogend werken. Schoenmakers hierover: "Dit mengsel behoeft weinig onderhoud en heeft het vermogen om ondergronds voor eigen stikstofhuishouding te zorgen. Het mengsel is door de toevoeging van witte klaver en smalle weegbree in de bloeiperiode extra aantrekkelijk voor diverse insecten zoals bijen, hommels en vlinders."
Efficiënt omgaan met water
Het EUROGRASS BermenDiversmengsel bestaat uit hardzwenkgras, roodzwenkgras met forse uitlopers, gewoon roodzwenkgras en struisgras. "Samen met de smalle weegbree en witte klaver vormt het een mengsel dat efficiënt omgaat met water. Er zitten wat extensievere soorten in die, als ze eenmaal gevestigd zijn, minimale vocht- en voedingsbehoefte hebben en in tijden van droogte en hitte goed tegen een stootje kunnen. Omdat het mengsel minder onderhoud behoeft kan men hier besparen op o.a. maaikosten."
Het BermenDivers mengsel sluit heel goed bij de dagelijkse praktijk van de huidige groenprofessionals omdat die ook steeds vaker met het biodiversiteitsvraagstuk te maken krijgen. "Er is vraag om de openbare ruimte, denk aan o.a. bermen en braakliggende terreinen op een andere manier in te richten dan in het verleden; geen monoculturen maar juist een diversiteit aan soorten, geen strak gemaaide grasstroken of veldjes maar wat extensiever en ruiger dit alles met het doel een meerwaarde te bieden voor zowel de omgeving als de natuur," geeft Schoenmakers aan. "Met deze update bieden wij een innovatieve en toekomstbestendige oplossing voor groenere bermen."